تاریخچه عطر | روندی از خلق عشق و احساس
شنبه 24 ژوئن 2023، توسط نسترن
عطرها به یاد ماندنی ترین رایحه های زمان هستند که با استشمام هر عطر یاد خاطرهای در ذهنتان پر رنگ می شود. هر رایحهای از عطر، نت مخصوص خود را دارد که میتواند بیانگر شخصیت افراد باشد. ساخت و تولید عطر در ایران هم به زمان های دور برمیگردد که دانستن آن خالی از لطف […]
عطرها به یاد ماندنی ترین رایحه های زمان هستند که با استشمام هر عطر یاد خاطرهای در ذهنتان پر رنگ می شود. هر رایحهای از عطر، نت مخصوص خود را دارد که میتواند بیانگر شخصیت افراد باشد. ساخت و تولید عطر در ایران هم به زمان های دور برمیگردد که دانستن آن خالی از لطف نیست. ما در این مطلب از مجله عطربار قصد داریم تا شما را با تاریخچه عطر آشنا کنیم، پس همراه ما باشید.
تاریخچه عطر در جهان
تاریخچه عطر، یک مسیر مهیج از راههایی است که عبور کرده تا به امروز رسیده است. این سفر از اسرار باستانی و فرمولهای سحرآمیز عطرسازی آغاز و امروزه با ابتکارات مدرن و فناوریهای پیشرفته در صنعت عطرسازی موجب شده تا رایحههای بیشتری تولید شوند، از فراگیر شدن عطر در امپراطوریهای باستانی تا به زمان هایی که رایحه های نوآورانه و منحصربفرد توانستند احساسات ما را تحریک کنند. تاریخچه عطر با افتخار شاهد تحولاتی بوده که روح و ذهن انسان را به نقاط دور و نزدیک همرسانی کرده است. آشنایی با تمدنهای اولیه عطر سرآغاز این داستان است.
تاریخچه عطر در مصر باستان
بین النهرین و مصر را میتوان یکی از قدیمی ترین تمدن های عطر در جهان معرفی کرد. در مصر باستان با سوزاندن صمغ، ادویه جات، سرو کوهی و…، رایحه خوشی بوجود میآمد که برای خشنودی خدایان و غبار روبی آرامگاههای خود از آن استفاده میکردند. جالب است بدانید که افراد ثروتمند، فرعونیان و روحانیون مصر را در اتاقهای معطر مدفون میکردند. مصریان با وارد کردن مواد معطر و ادویه های هندی نظیر زنجبیل، چوب صندل و فلفل، صنعت عطر خود را توسعه دادند و امروزه نیز از جایگاه خاصی در این زمینه برخوردار هستند.
تاریخچه عطر در روم باستان
عطرها نمادی از تجمل، زیبایی و موقعیت اجتماعی در روم باستان به شمار می روند. اشتیاق رومی ها به عطر و مشارکت آنها در تکنیک های عطرسازی تأثیری ماندگار بر هنر عطرسازی گذاشت. مواد معطر نظیر کندر، دارچین و ادویه از اصلی ترین مواد در عطرهای رومی محسوب میشوند. استفاده از عطر در مراسمات مذهبی رومیها از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است.
تاریخچه عطر در ایران
تاریخچه عطر در ایران را میتوان به اواخر هزاره چهام پیش از میلاد و به ابن سینا نسبت داد. این دانشمند پرآوازه با تقطیر گل رز توانست اولین عطر اصیل ایرانی را بوجود آورد. زکریا رازی هم با کشف الکل، صنعت عطرسازی را بار دیگر رونق بخشید. علاقه ایرانیان به عطر و رایحههای خوشبو به قدری بود که روزانه بدن خود را با عطر میشستند و در نوشیدنیهای خود نیز از آن استفاده میکردند.
عطرسازان ایرانی با ترکیب گلها و گیاهان معطر با روغنهای اشباع شده، رایحههای متنوع و خوش بویی میساختند. جالب است بدانید همواره 14 عطرساز همراه داریوش سوم بودند تا شاه همیشه عطرهای دلخواه خود را همراه خود داشته باشد. همچنین در کتاب ابویوسف کندی، شیمی دان عرب، صد دستورالعمل تهیه روغن و عطر وجود دارد که در نوع خود بینظیر است.
عطر نرگس، عطر سوسن، عطر مورد، عطر مرزنجوش، عطر بادرنگ و بهار نارنج جز عطر اصیل ایرانی هستند که به کشورهای مشرقی صادر میشدند. علاوه بر این، گلبرگهای این گیاهان نیز در ساخت و تهیه روغن های معطر مورد استفاده قرار میگرفتند.
تاریخچه عطر در فرانسه
دوره رنسانس را میتوان سرآغاز صنعت عطر در فرانسه دانست. پس از ازدواج کاترین دمدیسی با پادشاه فرانسه، هنری دوم، او عطرسازان خود را از ایتالیا به فرانسه آورد و در کارگاهی شروع به ساخت عطر کرد. همین امر موجب شد تا فرانسه به یکی از بهترین کشورهای سازنده عطر در جهان تبدیل شود. علاقه لوئی چهاردهم به عطر به گونهای بود که دربار او، دربار عطر آگین نام گرفت.
گراس یکی از شهرهای مهم در فرانسه به شمار میآید که به دلیل آب و هوای مناسب و منابع فراوان گیاهان معطر مانند یاس، اسطوخودوس و گل رز به پایتخت عطر جهان شناخته میشود. در اواخر قرن هجدهم میلادی تولید عطر در فرانسه با کمک تکنیک های جدید و مواد مصنوعی آغاز شد. در قرن 19 و 20 هم، خانه های عطری در فرانسه شکل گرفت که عطرهای نوآورانهای همراه با تجمل و ظرافت به بازار عرضه کردند که از مهم ترین خانه های عطر فرانسه میتوان به دیور (Dior)، شنل (Chanel) و گوچی (Gucci) اشاره کرد. همچنین در شهر گراس فرانسه، مدارس عطرسازی بنا شد تا حفظ و انتقال دانش و فنون عطرسازی به نسل های آینده به راحتی میسر شود.
کاربرد عطر در زمان های قدیم
کاربرد عطر در زمان های قدیم به کشور و تمدنهای سازنده آن برمیگردد. به طور مثال کاربرد عطر در زمان های قدیم مصر برای خشنودی خدایان، مومیایی کردن افراد ثروتمند، فرعون و خوشبو کردن مقبرهها مورد استفاده قرار میگرفت. در روم باستان، روحانیون عطرها را روی آتش میریختند تا دود خوشبویی از آنها بلند شود. همچنین برای درمان بیماران، تمیز کردن بدن و ضیافت های شام از آن استفاده میکردند.
ایرانیان باستان نیز از عطر برای خوشبو و براق کردن موهای خود، درمان بیماری، افزایش آرامش، مراسمها و جشن های بهاری و مذهبی مورد استفاده قرار میگرفت.
عطر دست ساز با عطرهای شیمیایی چه تفاوتی دارند؟
عطر دستساز که به “عطر سفارشی” معروف هستند، بهطور دستی و سفارشی توسط عطرسازان حرفهای تهیه میشوند. این عطرها اغلب با استفاده از مواد اولیه طبیعی و عطردهندههای گیاهی تهیه شده و عمدتاً برای یک فرد یا مشتری خاص ساخته میشوند. عطرهای دستساز یک فرآیند زمانبر و دقیق است که شامل ترکیببندی انواع روایح و مواد مختلف میشود. عطرسازان در این فرآیند از تخصص و دانش عطرسازی خود استفاده میکنند تا عطری منحصر به فرد و با کیفیت بالا را برای مشتری خود بوجود آورند.
عطرهای دستساز اغلب برای مشتریان و مجموعههای خاص مانند افرادی با سلیقه خاص، هتلها، فروشگاههای لوکس و مراکز زیبایی ساخته میشوند. این عطرها از لحاظ رایحه، طراحی بسته بندی و نحوه استفاده برای هر مشتری یا مجموعه خاص سفارشی سازی خواهند شد. عطرهای دستساز معمولاً قیمت بالاتری نسبت به عطرهای تولید صنعتی دارند، زیرا توجه و مراقبت ویژهای برای تهیه و ساخت آنها صرف میشود و هر کدام از آنها بهصورت یک اثر هنری شناخته میشوند.
عطرها، یادآور خاطرات خوش
از هزاران سال پیش تاکنون که با تقطیر گل و ترکیب آن با روغنهای اشباع شده به فرمول شگفت انگیز عطرها با رایحههای مختلف دست پیدا کردند، عطرها جایگاه و محبوبیت ویژهای به انسانها بخشیدهاند. هر عطر رایحه و نت بویایی منحصر به فرد خود را دارد که افراد با توجه به سلیقه بویایی خود میتوانند عطر مورد نیاز خود را خریداری کنند. ما در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با تاریخچه عطرسازی آشنا کنیم. خوشحال میشویم شما هم نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
شنل شماره 5 (Chanel No. 5)، شالیمار (Shalimar) ، جوی (Joy) و اپیوم (Yves Saint Laurent) از ادکلن های معروف قدیم به شمار میروند.
قدیمی ترین شرکت در صنعت عطر، Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz است که معمولاً با نام Farina gegenüber شناخته می شود. این عطر در سال 1709 توسط جووانی ماریا فارینا در شهر کلن آلمان تاسیس شد و از قدیمی ترین شرکت های عطر موجود در جهان محسوب می شود.
تاریخچه عطرسازی در ایران به قرن ها قبل برمیگردد و تشخیص دقیق اولین عطر ایرانی دشوار است. اما یکی از معروف ترین و تاثیرگذارترین عطرهای ایرانی «گلاب» یا « Rosewater.» نام دارد.